Az édes-anya-tej

Hogy ne minden csak a szoptatásról szóljon, és mégis sikerüljön. Tudtad, hogy a kisbabáknak az első 6 hónapban az anyatejen kívül semmi másra nincs szükségük? Még vízre, vagy egyéb folyadékra sem?

Friss topikok

Miért anyatej?

2008.07.31. 10:12 - CsLKati

Címkék: szoptatás baba örökbefogadás anyatej alternatív táplálás női tej

A WHO és az UNICEF ajánlása szerint, normális esetben az anyatejen kívül semmilyen más táplálékra vagy folyadékra, még vízre sincs szükség ahhoz, hogy egy csecsemő tápanyag- és folyadékigényét kielégítsük az első hat hónapban. Ezen időszak után a csecsemők kezdenek másfajta ételeket is fogyasztani, miközben a szoptatás folytatódik kétéves korig vagy azon túl, amíg az anya és a kisgyermek örömét leli benne.

Tudtad, hogy megfelelő segítséggel és támogatással örökbefogadó anyuka is képes anyatejet előállítani kisbabája számára?

Tápszer vagy idegen női tej?
Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy anya a kisbabája mellé kaphat, az a bő tejáldás.
Szeretnénk, ha minden kisbaba a lehető legtökéletesebb táplálékot, az anyatejet, kaphatná, hogy az életkezdéshez jó alapokkal indulhasson.
Első sorban arra törekszünk, hogy az édesanya saját tejével tudja táplálni kicsinyét.

Tudtad, hogy létezik olyan szakma, ami a szoptatással foglalkozik? Nem védőnő, nem orvos, viszont a szakmájában profi.

Ők a Laktációs szaktanácsadók és a La Leche Liga Magyarország

Van, olyan, ez kb. a nők 2%-át érinti, amikor mindenképpen más táplálási módot kell találni. DE ilyenkor nem a tápszerhez nyúlunk először, hanem anyatejet keresünk a kisbaba számára. A tápszer tehéntejből készült, amit a kis bocik előszeretettel fogyasztanak, de az embergyerek emésztőrendszerét másképp találták ki. Neki az anyatej való. Ezeket a fehérjéket tudja lebontani, megemészteni, hasznosítani.

Miért jobb az anyatej, mint a tápszer?
A Robert Wood Johnson Medical School kutatói az Archives of Disease in Childhood lapban arról tájékoztatnak, hogy a szoptatott csecsemők ritkábban szenvednek emésztőrendszeri, légzőszervi és húgyúti betegségektől, illetve fülfertőzéstől, mint cumisüvegből, tápszerrel etetett társaik. Ez részben az anyatejben található antioxidánsoknak köszönhető. Az antioxidánsok megakadályozzák a fertőzések során és egyéb körülmények között termelődő szabadgyökök által okozott károsodást.
Rosie Dodds, a National Child Birth képviselője a BBC-nek elmondta, fontos tudni, hogy az anyatej antioxidánstartalma milyen körülmények között, hogyan változik. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bizonyos esetekben elkerülhetetlen az anyatej hűtése és tárolása.
Az értékes tápanyagok tekintetében az anyatej még ilyenkor is áldásosabb, mint a tápszerek.
(Forrás: www.weborvos.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://anyatej.blog.hu/api/trackback/id/tr3593986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása